Cviklovo – čokoládový koláčik

Cviklová nátierka – nieeee, ani za svet –  „nechcem, nebudem, nechutí mi“. „a odkiaľ vieš, že ti nechutí, veď si ju nemal ešte v ústach“ odpoveď: „nie, nebudem, nechutí mi, nechcem“.

Poznáte to? Možno sa nemusí jednať konkrétne o cviklovú nátierku, ale o iné skvelé a hodnotné jedlo, ktoré ponúkaš svojmu drobcovi, no on neotvorí ústa ani za svet.

Tu som aj ja začala hľadať spôsoby ako deti OKABATIŤ. Jednoducho tú cviklu niekam schovať tak, aby to zjedli. Podarilo sa.

Cviklová nátierka „fuj“ NO cviklový koláčik waaau a mňam 😀 . Super tak, toto funguje :).

A prečo CVIKLA?

Okrem toho, že teraz je sezóna cvikle, obsahuje hodnotné bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, vitamín A, B, C, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Posilňuje srdce a cievy
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Antiseptické účinky
  • Antibiotické účinky
  • Prevencia proti rakovine
  • Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
  • Posilňuje vlasy a nechty
  • Podporuje funkciu pečene
  • Odkysľuje organizmus
  • Močopudné účinky
  • Podporuje funkciu obličiek
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  • Podporuje tvorbu krvi
  • Zlepšuje pevnosť kože a kostí
  • Zmierňuje menštruačné bolesti
  • Dobrý vývoj bábätka v tehotenstve

Tu je recept na sľúbený koláčik

Čo potrebujeme:

  • 2 menšie cvikle
  • 1 mrkvu
  • 1 kvalitnú horkú čokoládu /min 70 %/
  • 100 g masla /82%/
  • 4 vajíčka od šťastnej sliepky
  • 2 PL medu
  • 6 PL špaldovej múky
  • 1 PL kvalitného kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lyžičku škorice

⇒⇒ Chcem vedieť ako variť, aby moje dieťa bolo zdravé⇐⇐

Postup:

Neošúpanú cviklu aj mrkvu si dáme uvariť, Varíme do mäkka asi hodinu. Potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Odporúčam vziať si rukavice, cvikla dosť farbí.

  (cvikla s mrvou v hrnci 😀 – takto sa mi to tam poskladalo 😀 , tak reku škoda by bola neodfotiť 😀 )

Olúpanú mrkvu s cviklou rozmixujeme dohladka  a pridáme horkú čokoládu polámanú na menšie kúsky. Dáme si rozpustiť maslo.

Vyšľaháme si vajíčka s medom do peny, pridáme rozpustené maslo, cviklu a premiešame. Nakoniec si v miske zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva, kakao a škoricu. Suchú zmes pridáme k cviklovej a poriadne premiešame.

Ja to pečiem v tortovej forme s priemerom 24 cm. Vymastíme olivovým olejom alebo maslom, vysypeme múkou a vlejeme cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 – 30 minút. Špáradlo by malo byť čisté 🙂 .

Deti sa mi oblizujú až ich musím krotiť. Mimochodom horká čokoláda je tiež dobrým zdrojom horčíku a vápniku. Určite lepšia alternatíva pre deti ako hocijaká iná mliečna sladkosť.

 

Ak sa ti recept páči daj mu like alebo zdieľaj aj pre ďalšie mamičky.

Napíš mi do komentárov ako chutil u vás doma 🙂

 

Katka
Volám sa Katka Paulišinová a som certifikovaná poradkyňa detskej výživy a mama dvoch skvelých detí, ktoré ma učia ako žiť jednoduchý, prirodzený a krásny život. Viac o mne sa dočítate tu>> Radím mamičkám ako začať s príkrmami, ako pokračovať pri zostavovaní detského jedálnička a ako variť hodnotné jedlo, ktoré prospieva celej rodine. Na ONLINE KONZULTÁCIÁCH>> Vám poradím ako postupovať a ako vyriešiť Vašu situáciu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů