Papká vaše dieťa ružičkový kel? Viete prečo zaradiť tento zázračný druh zeleniny do jedálnička?

Úžasná zelenina, na ktorú často zabúdame, no v jedálničku našich detí by nemal určite chýbať, hlavne v tomto sychravom období, kedy vitamíny potrebujú najviac.

A prečo je taký úžasný?

Ružičkový kel je bohatý na mnohé cenné živiny. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B1 (nevyhnutný v období rastu), B2 (nevyhnutný pri obnove červených krviniek), B6 (nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému), CK.

Práve vitamín K je schopný regulovať zápalové ochorenia, ktoré sa u deti vyskytujú veľmi často.

Je dobrým zdrojom kyseliny listovej, horčíka, vápnika, zinku, mangánu, železa, medi, draslíka, fosforu a omega-3 mastných kyselín. Nájdeme v ňom aj cholín, ktorý má vplyv na nervový systém, svaly, zlepšuje spánok, pamäťové funkcie, sústredenie.

Pre niekoho a hlavne pre deti je však chuť ružičkového kelu nie veľmi atraktívna 🙂

A keďže som chcela, aby moje deti mali tento bohatý zdroj vitamínov a minerálov v jedálničku, snažila som sa ho do nejakého jedla schovať 🙂

A podarilo sa.

Vznikla z toho výborná, krémová BROKOLICOVÁ POLIEVKA (brokolica – tiež nemalý zdroj vitamínov a minerálov) s opekaným kváskovým chlebom a tu je recept:

Polievka je vhodná aj pre batoľatá do jedného roka, ale bez korenín a  chlieb neopečený – po zavedení lepkových potravín.

Čo potrebujeme:

  • 1 hlávku brokolice
  • asi 6 kusov kelových ružičiek (môže byť aj mrazený)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • smotanu na šľahanie /nemusí byť/
  • soľ
  • korenie
  • extra panenský olivový olej
  • kváskový chlieb

Postup:

Do hrnca s vodou dáme oddelené ružičky brokolice /len ružičky bez hrubých zelených stopiek – zvyknú nafukovať/, zemiaky nakrájané na kocky a ružičky kelu. Osolíme, okoreníme  a necháme uvariť domäkka. Nedávame veľa vody, aby polievka bola krémová, stačí ak je zelenina zaliata.

Kým sa nám zelenina uvarí, môžeme si na olivovom oleji opražiť chlieb, ktorý potom narežeme na kocky.

Keď je zelenina v hrnci uvarená, ponorným mixérom všetko rozmixujeme, pridáme asi deci sladkej smotany a dochutíme ak treba.

A polievočka s ružičkovým kelom je hotová 🙂 A ani ho tam nevidno 🙂 . Chuťovo ho dieťa takisto nenájde, ale JE TAM :D.

⇒⇒Chcem vedieť ako variť, aby moje dieťa bolo zdravé⇐⇐

Dobrú chuť vitamínky!

Katka
Volám sa Katka Paulišinová a som certifikovaná poradkyňa detskej výživy a mama dvoch skvelých detí, ktoré ma učia ako žiť jednoduchý, prirodzený a krásny život. Viac o mne sa dočítate tu>> Radím mamičkám ako začať s príkrmami, ako pokračovať pri zostavovaní detského jedálnička a ako variť hodnotné jedlo, ktoré prospieva celej rodine. Na ONLINE KONZULTÁCIÁCH>> Vám poradím ako postupovať a ako vyriešiť Vašu situáciu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů